گرانی نه گرانفروشی!
گویا مسئله گرانی نیز برای مردم عادی شده و هیچ کس حوصله بحث یا اعتراض به این موضوع را ندارند دیگر کسی تعجب نمیکند از اینکه هر روز صبح بیدار شود و با قیمت های چند برابری اقلام و اجناس رو برو شود. به گفته یکی از شهروندان دیگر ترازو معنی ندارد میزان فروشنده است راست می گفت چند روز پیش که برای خرید گوجه فرهنگی به سوپرمارکت سر کوچه مراجعه کردم ۶ عدد گوجه ریز را فروشنده بدون اینکه به روی ترازو قرار دهد ۵۰۰۰ تومن حساب کرد و من هاج و واج بدون اینکه اعتراضی کنم مبلغ را پرداخت کردم.
گویا قیمت کالاهای اساسی در بازار به ثبات نخواهد رسید واینکه تا کجا باید شاهد این افزایش ها باشیم نگرانی است که همه افراد با آن روبرو هستند.
رها شدگی بازار
در چند ماه اخیر قیمت ها به شکل باور نکردنی لحظه به لحظه در حال افزایش است به گونه ای که دیگر مدیریت آن سخت به نظر میرسد.
وارد فروشگاه عرضه مواد غذایی که میشوی این نوسان رابیشترمی توان دید اتیکت هایی که دستی به روی اجناس نصب شده وهر لحظه در حال تغییر است حکایت ازاین نابسامانی قیمت ها دارد.
بنا براین تصمیم گرفتیم در کوچه پس کوچه های شهر قدم بزنیم و نظر مردم را در خصوص این گرانی ها جویا شویم .
به گفته یکی از شهروندان زنجانی گویا نظارتی نیست و مملکت به حال خود رها شده و هیچ کس پاسخگوی این وضعیت و گرانی ها نیست سابق بر این سالی یک بار قیمت ها افزایش می یافت در حالی که طی دوسال اخیر افزایش ها ساعتی شده و هیچ چیز تحت کنترل نیست.
وی عدم نظارت را دلیل اصلی نوسا قیمت ها دانست و گفت: متاسفانه شاهد هستیم که قیمت گذاریها سلیقه ای شده و هیچ کس حق اعتراض ندارد و وقتی هم اعتراض میکنیم با واکنش های تندی روبرو می شویم یا نهایتا جوابی که می شنویم دوس نداری نخر است.
احتکار، سو مدیریت عمده دلایل گرانی است که این روزها شاهدیم صدیقیان فروشنده ۹۰ ساله ای که سال هاست راه راست را پیشه کار خود قرار داده وسط شهر(دروازه ارک) مشغول خواربار فروشی است از وضعیت بازار که سوال میکنیم آه سردی میکشدو میگوید: از سال ۱۳۳۱ در این مغازه مشغول به کار هستم ولی در هیچ دوره ای وضعیت به این آشفتگی نبود هر روز قیمت ها ۳۰ الی ۶۰ درصد افزایش میابد و کسی نیست پاسخگو باشد انبارها پراست با پول نقد برای تهیه جنس مراجعه می کنیم میگویند فردا بیا تا قیمت ها را افزایش دهند این مغازه تا سال پیش پر بود ولی گرانی باعث شد تنها رشته و نمک بفروشم مردم قدرت خریدشان کم شده، مکث میکند وباز آهی میکشد و ادامه میدهد حیف به جوانان این مملکت که تمام عمرشان در حسرت و ناامیدی طی میشود.
وی با اشاره به نابسامانی و افزایش بی حساب کتاب قیمت ها خاطر نشان کرد: بیشتر اجناس قیمت ثابتی نداشته و به وجدان فروشنده بستگی دارد که با چه میزان سود اجناس خود را بفروشد. مثلا عدس کیلویی ۳۴ هزار تومن به فروش میرسد در حالی که طی یک ماه گذشته کیلویی ۹ هزار تومان افزایش یافته است.
وی گرانی برخی از اقلام را بی حساب و کتاب دانست وافزود: برخی از اجناس چنان افزایش قیمت داشته که ترجیح می دهیم نخریم هرچند بعصی از مشتری ها میخواهد ولی به خاطر گران بودن نمی خریم و تنها نمک و رشته پلویی می فروشیم.
کلامی فروشنده لبنیات با اشاره به گران شدن ۲۰ درصدی مواد لبنی از جمله کره و پنیر گفت:مواد لبنی که امروز برایمان رسیده با افزایش قیمت ۲۰درصدی روبرو ست.
این فروشنده مواد لبنی از تغییر قیمت مواد لبنی گفت و افزود:کره حیوانی یک کیلویی که خرید قبل آن ۱۰۰هزارتومان بوده،درحال حاضر با اعمال افزایش قیمت ۲۰درصدی طی یک هفته ۱۲۰هزار تومان فروخته میشود کره بسته بندی ۱۰۰گرمی یک برندمعروف ۳۰۰۰تومان افزایش قیمت داشته که آیا این ها هم مربوط به دلار است؟
وی با گلایه از تغییر مدام نرخ کالاها و نبود ثبات و مبنای مشخصی در بازار از مشتری ثابتی که همیشه ۳ کیلو در ماه پنیر میخرید میگوید که امسال پنیر خورد شده میخرد که ۲۵ هزار تومان است.
به گفته این فروشنده کسانی هستند که قیمت برایشان مهم نیست وماست،پنیر و … درجه یک را می خرند در حالی که برخی نیز با حقوق ۲میلیون تومانی ودو دانشجو پول کپی کتاب ندارند و نان خالی می خورند.
کلامی به این نکته نیز اشاره کرد که تنها مشکل افزایش قیمتها نیست تقلب و غش نیز در اجناس زیاد شده وکره گیاهی را به حیوانی اضافه میکنند و با عنوان کره درجه یک می فروشند بنا براین ترجیح میدهیم کالایی را خریداری نکنیم یا اینکه با تعداد کمتری تهیه کنیم واقعا شرایط سخت شده و صورتمان را با سیلی سرخ نگه می داریم.
گرانی و افزایش بی ظابطه قیمتها نه تنها مردم را بلکه مغازه داران را نیز کلافه و ناراضی کرده است چرا که با کاهش خرید مردم مغازه داران نیز درآمد شان کم شده ودر تهیه اقلام مغازه خود دچار مشکل شده اند واگر شاگردی در مغازه مشغول به کار بود عذرش را خواسته اند تا حداقل مغازه سرپا باشد
فروشنده دیگری که در اتوبان مشغول فروش پیاز و سیب زمینی است صادرات به عراق در چند روز اخیر را علت گرانی پیاز و سیب زمینی دانسته و می گوید: وقتی که خودمان نیاز داریم چرا باید صادر کنیم که افزایش قیمت داشته باشیم سیب زمینی را صادر کردیم گران شد و پیاز نسبت به چند روز قبل ارزانتر است راستش را بخواهید ماهم تمایلی به فروش نداریم چون فردا باید از میدان میوه و تره بار گرانتر بخریم.
گرانی، نه گران فروشی
رضا استجلو نائب رییس انجمن حمایت از حقوق مصرف کنندگان عامل ۹۰درصد گرانی ها را مربوط به بهای تمام شده اجناس دانست و عنوان کرد: قیمت تولید، خدمات حمل و نقل و مواد اولیه برروی خروجی بهای تمام شده تاثیر می گذارد برای نمونه بالا رفتن قیمت مرغ گرم مربوط به نهاده های دامی چون ذرت و سویا بود که سابق براین یارانه تعلق می گرفت که با حذف یارانه به نهاده های دامی مرغداری ها مجبور به تامین آن از بازار آزاد شدند که در افزایش قیمت مرغ تاثیر بسزایی داشت.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی که آیا مردم در گرانی ها نقشی دارند،میگوید: هر زمان که کالایی در بازار کم میشود مردم نسبت به خرید و انبار آن هجوم می آورند درنتیجه عرصه کم و تقاضا زیاد می شود و مشکلاتی را ایجاد می کند که به ضررمصرف کننده است.
وقتی با مسوولان هم صحبت میشویم شرایط به گونه دیگری است گویا تمام این مشکلات در حد حرف است بلاخره پس از چند روز تماس پی در پی موفق به ارتباط تلفنی با رییس بازرسی سازمان صمت استان زنجان شدیم اسماعیل مسلمی در خصوص آشفتگی بازار اظهار کرد:طی روزهای گذشته نوساناتی در قیمت ها وجود داشت که باعث آشفتگی ذهنی مصرف کنندگان شده است که با برنامه ریزی های انجام شده طی هفته های آینده شاهد ثبات قیمت ها و آرامش بازار خواهیم بود.
وی در پاسخ به این سوال که مردم از نبود نظارت براین وضعیت ناراضی هستند چنین گفت: درتلاشیم با همراهی تشکل های مردمی و نهادهایی تحت عنوان همیاران بازرس تعداد بازرسان را از ۳۰ نفر به ۱۳۰نفر افزایش دهیم وبا افزایش بازرسی ها به ۳برابر بتوانیم به صورت متمرکز این نظارت ها را فرماندهی کنیم.
رییس سازمان بازرسی سازمان صمت استان زنجان در ادامه با تاکید بر اینکه در اسرع وقت به شکایت های مردم رسیدگی خواهد شد افزود:در توزیع کالا های اساسی چون روغن نباتی، برنج، مرغ وتخم مرغ رصد از کف بازار انجام خواهد شد تا به موقع به دست مصرف کننده برسدو نظارت بر۴۲ هزار واحد صنفی با اولویت تامین کالاهای اساسی در کنار رسیدگی به شکایات که بخشی از وظایف سازمان است صورت خواهد گرفت بازرسی های نوبه ای،مبارزه با کالای قاچاق در سطح عرضه، بازدید از انبارها و مراکز نگهداری کالا وظایفی است که بازرسان در کنار رسیدگی به شکایات انجام خواهند داد. در مجموع می توان گفت بحث ثبت انبارها،جلوگیری از انبار و احتکار کالا چه در واحد های صنفی،عمده فروشی بنک داریها و حتی واحد های تولیدی با ثبت در سامانه جامع انبارها و سامانه جامع تجارت که ورود خروج کالاها را ثبت میکنند به کمک کارشناسان و بازرسان به جدیت بررسی خواهد شد.