عادت کردن ذائقه به مواد شیرین از دوران کودکی شروع می‌شود زندگی سالم تر با قند کمتر:

عادت کردن ذائقه به مواد شیرین از دوران کودکی شروع می‌شود

مصرف زیاد قند وشــکر، مواد قندی و شیرین با افزایش دریافت کالری دریافتی موجب اضافه وزن وچاقی میشود.اگر هر روز یک قوطی نوشابه ۳۰۰میلی لیتری به مدت یک سال مصرف شود، منجر به افزایش وزن حدود ۷کیلوگرم در سال میشود.

امروزه شاهد افزایش روزافزون مصرف قند و محصولات شیرین هستیم. به تدریج که ذائقه مردم به غــذاهای شیـرین عـــادت می کند کارخانجات مواد غذایی نیز روزبه روز محصولات شــیرین تری به بازار روانه میکنند. و این ســیکل معیوب پیوسته در حال چرخش است.

عادت کردن ذائقه به مواد شیرین که به طور معمول از دوران کودکی شروع میشود، عوارض متعددی نظیر اضافه وزن، چاقی، دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و سرطان را به دنبال دارد.

قند و ترکیبات حاوی قند کالری زیادی برای بدن تامین میکنند. اما متاسفانه فاقد مواد مغذی لازم هستند. بنابراین باید سهم ناچیزی از انرژی دریافتی روزانه را تشکیل دهند. انواع مختلفی از قندها به طور طبیعی وجود دارند که شــامل: گلوکز، فروکتوز، لاکتوز، مالتوزوسوکروزهستند.

برخی از انواع قندها به طور طبیعی در میوه ها و ســبزی ها و ســایر مواد غذایی یافت میشوند(گلوکز، فروکتوز و لاکتوز،) اما بسیاری از مواد غذایی که مصرف میشوند دارای شکر افزوده هستند. این نوع شکر برای افزایش طعم به محصولاتی که در کارخانه ها یا در خانه تولید میشوند، افزوده می شوند. مهمترین منابع شکر افزوده، نوشابه های گازدار،ماءالشــعیر، آبمیوه های صنعتی، شیر و ماست با طعم میوه، شیر کاکائو، شیر شکلات، بستنی، انواع کیک و شیرینی و شکلاتها هستند. درحقیقت شکر افزوده به عنوان عامل اصلی در بروز مشکلات سلامت معرفی شده است.

بر اســاس گزارش سازمان جهانی بهداشت، از ســال ۱۹۸۰تا سال ۲۰۱۴شیوع چاقی در جهان دو برابر شــده اســت. در حدود ۲میلیارد نفر در جهان دچار اضافه وزن یا چاقی هســتند. شیوع چاقی در کودکان و نوجوانان نیز از ۴۲میلیون نفر در سال ۲۰۱۳به۷۰میلیون نفر در سال ۲۰۲۵میرسد.

کودکان چاق در بزرگسالی شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع ،۲بیماری های قلبی- عروقی، سرطان کولون، سرطان پستان و بیماریهای مفصلی استخوانی دارند.در افرادبزرگســال چاق نیز خطر ابتلا به دیابت نوع ،۲سرطان پستان، سرطان کولون، مشکلات عاطفــی، روانــی و اجتماعی مثل استرس، اعتماد به نفس پاییــن و افســردگی بیشــتر است.
•بر اساس بررسیهای انجام شده در کشور، بیش از نیمی از مردان و زنان بزرگسال دچاراضافه وزن و چاقی هســتند.

رونــد اضافــه وزن و چاقی در کودکان و دانش آموزان کشور نیز افزایشی است. قند و شــکر، انواع شــیرینی، شکلات، نوشابه های گازدار، آبمیوه های صنعتی حاوی قند افزوده، شیرهای طعم دار، شــیرکاکائو و شــیر شکلات، پاســتیل، بســتنی یخــی، کیک و کلوچه و بیســکویت از مهمتریــن منابــع مصرف موادقندی هستند.

برای پیشگیری از اضافه وزن وچاقی، کل قند و شکر مصرفی در برنامه غذایی روزانه باید کمتر از ۶قاشق چایخوری باشد. این مقدار شامل قند پنهان در مواد خوراکی مثل عسل، مربا، بستنی، نوشابه و آب میوه، شیرینی و شکلات هم میشود.