راهکارهای درمان شپش مو
رئیس دفتر نظارت و پایش مصرف فرآوردههای سلامتمحور معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی زنجان، اولین گام برای درمان شپش را استفاده از شامپوهای حاوی پِرمِترین که دارای ترکیبات شیمیاییِ از بین برندهی شپش هستند، عنوان کرد.
به گزارش ندای شهروندآنلاین دکتر رومینا کوهساری با بیان اینکه دو بار درمان به فاصلهی ۸ تا ۱۰ روز لازم است، اظهار کرد: اگرچه با درمان نخست، شپشهای سر و اکثر تخمهای آن از بین میرود اما از آنجایی که امکان سر بیرون آوردن آنها از تخمها تا ۸ روز بعد وجود دارد، بهتر است به فاصلهی ۸ تا ۱۰ روز، درمان مجدد انجام شود تا پیش از آن که شپشهای جدید بالغ شده و توانایی حرکت پیدا کنند، از بین بروند.
وی با اشاره به اینکه تمام موارد تماس احتمالی باید درمان شوند و در غیر اینصورت، همیشه احتمال ابتلای مجدد وجود خواهد داشت، افزود: شامپو پرمترین عارضهای ندارد اما مهم این است که درست مطابق آنچه توسط پزشک توصیه شده، استفاده شود و بیش از حد مصرف نشود.
دکتر کوهساری خاطرنشان کرد: شامپو پرمترین باید به خوبی به تمام موها مالیده شود چرا که شپش سر از بین نمیرود مگر آنکه در تماس مستقیم با دارو قرار گیرد. همچنین لازم است مثل هر فرآوردهی دارویی دیگر در مورد مصرف در زنان باردار، مادران شیرده و نوزادان با پزشک مشورت شود.
وی با بیان اینکه برای جدا کردن رشکها(تخمهای شپش) استفاده از شانههای دندانهریز (که به شانه ضدشپش معروف هستند) لازم است، گفت: شپش سر بر خلاف کنه ناقل هیچ بیماری دیگری نیست و از این بابت نگرانی وجود ندارد.
رئیس دفتر نظارت و پایش مصرف فرآوردههای سلامتمحور معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی زنجان، اظهار کرد: اگر فردی پس از دو بار درمان، مجددا به شپش سر مبتلا شد، بدان معنی است که فرد مبتلای درمان نشدهای در نزدیکی او وجود دارد و در هر حال با ابتلای مجدد، دو دوره درمان مجدد هم لازم است.
وی تماس مستقیم افراد سالم با افراد آلوده را یکی از راههای انتقال شپش سر عنوان کرد و افزود: راه دیگر انتقال از طریق تماس غیرمستقیم به صورت استفاده از وسایل شخصی آلوده اعم از لباسها، پتو، ملحفه، شانه، برس، حوله، کلاه، روسری و … میباشد و از همین رو، پاکسازی محیط خانه همزمان با درمان فرد باید صورت پذیرد.
دکتر کوهساری با اشاره به اینکه شپش سر معمولا در خارج از سر میزبان، بیش از یک روز زنده نمیماند، در خصوص نحوهی پاکسازی محیط، اظهار کرد: لباسهایی که اخیرا استفاده شده و حوله و ملافه و مانند آن باید ۱۰ الی ۲۰ دقیقه در آب جوش بماند. فرشها و موکتها و روکش مبلها و صندلیها با جاروبرقی پاک شود و اگر فرد مبتلا کودک است، عروسک یا اسباببازی که با آن میخوابد با روشی که برای لباس و حوله و ملافه گفته شد، شستشو شود.
وی خاطرنشان کرد: اگر بعضی اجسام قابل شستشو نیستند باید به مدت دو هفته در کیسه پلاستیکی درب بسته نگهداری شوند و شانهسر، برس، گلسر و سایر اشیا همگی باید با آب داغ شسته شوند.
دکتر کوهساری، خارش مداوم پشت سر و گردن که ناشی از واکنش حساسیتی به بزاق شپش است را از علائم ابتلا به شپش سر برشمرد و گفت: وجود غدد لنفاوی متورم و دردناک در نواحی پس سر و پشت گوش از دیگر علائم مهم ابتلا به شپش سر است و البته باید توجه داشت که وجود شپش سر ممکن است گاهی اوقات بدون علامت باشد و توسط والدین یا معلمان تشخیص داده شود.
وی به بیان عوارض ابتلا به شپش سر پرداخت و اظهار کرد: خارش شدید در سطح بدن و همچنین ابتلا به عفونتهای ثانویه مثل زردزخم که در اثر خاراندن شدید پوست رخ میدهد از عوارض اصلی ابتلا به شپش سر است و در کنار این موارد ممکن است خستگی عمومی، افسردگی و پریشانی روانی و بیخوابی و ضایعات پوستی به صورت بثورات ریز قرمز رنگ مشاهده شود.