بررسی وضعیت سرانه اماکن فرهنگی و هنری در استان زنجان

تالار‌های تخصصی خواست هنرمندان

ندای شهروند آنلاین- کروناویروس اگرچه با ناخشنودی‌های بسیاری همراه بوده ولی شیوع آن فرصتی برای بررسی ابعاد مختلف زندگی بشری است.
با فاصله‌گذاری اجتماعی و تعطیلی اماکن عمومی بسیاری دلتنگ جمع‌های مختلف مردم از جمله در سالن‌های سینما، تئاتر و موسیقی شده‌اند.
سال پر جنب و جوش ۹۸ و برگزاری جشنواره‌های مختلف موسیقی و کنسرت‌های متنوع در پایان با گسترش کروناویروس همراه شد و سال ۹۹ راکدترین سال تاریخ موسیقی در زنجان، ایران و جهان نام گرفت.
همین فاصله یک‌ساله میان علاقمندان و هنرمندان موسیقی فرصتی بود که می‌شد برای رفع کمبودهای موسیقی در زنجان قدم برداشت.
سالن‌های غیراستاندارد، سیستم‌های صوتی نامناسب و مدیران ناآشنا به اصول برگزاری کنسرت‌های موسیقی مشکلاتی بود که می‌توانستیم در مدت یکسال درگیر با کروناویروس برآنها فائق آمده و زیرساخت مناسبی برای دوره پس از کرونا ایجاد کنیم که شوربختانه این فرصت نیز مانند فرصت‌های بسیار پیشین از دست رفت.
در استان زنجان که یکی از استان‌های برتر صنعتی کشور است به ازای هر ۱۰۰۰ نفر ۱۳٫۶ متر مربع مساحت فضای فرهنگی و هنری و فقط دو صندلی آمفی‌تئاتر وجود دارد که از میزان استاندارد آن‌ بسیار پایین‌تر است اما همین آمار نیز استان زنجان را در میان استان‌های دارای شاخص فضاهای فرهنگی برتر کشور قرار داده است ولی سال کرونایی ۹۹ باتوجه به تعطیلی بسیاری از برنامه‌های سالانه فرصتی مناسبی برای بازسازی، بهسازی و افزایش فضاهای فرهنگی و هنری در استان زنجان بود.
سالن استاندارد خواست نخست موزیسین‌ها
کیارش میر محمد رضایی، رییس انجمن موسیقی زنجان قریب به ۳۰ سال در حوزه های مختلف موسیقی فعالیت می‌کندو به مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد اشاره کردو گفت: مشکل جدی فضا مدت‌هاست وجود دارد هرچند تعداد سالن‌های کم نیست ولی شرایط سالن‌ها برای اجرای موسیقی مناسب نیستند و ظرفیت و امکانات پایینی دارند. سالن هلال تنها سالن بزرگ و استانداردی بود که می شد در آن کنسرت برگزار کرد که بدون هیچ مشورتی با جامعه هنرمندان به شکلی بازسازی شد که مجوز برای برگزاری کنسرت در این سالن داده نمی‌شود.
میر محمد رضایی عنوان کرد: رشته موسیقی رشته درآمدزایی است و نیاز به حمایت مالی ندارد در صورتی که آزادی عمل داده شود، هنرمند می‌تواند کسب درآمد کند در حالی که موانع و مشکلات موجود در سر راه موزیسین‌ها این امکان را نمی‌دهد تا از ظرفیت‌های خود بهره ببرند.
وی به گروه‌های موسیقی زنان چالش‌ها و سختی‌ های موجود برسرراه‌شان اشاره کردو گفت: گروه‌هایی که جریان رسمی و اداری خود را براساس قوانین طی می‌کنند اما با وجود تصمیم‌ها و دخالت‌های دیگر سازمان‌ها و نهادها باید هفت خان رستم رابرای اجرای موسیقی طی کنند و در نهایت امکان اجرا حتی در بین بانوان نیز برایشان فراهم نیست.
وی یادآور شد: درصورتی که هنرمندان داخل استان بخواهند کنسرت برگزار کنند حمایت نمی‌شوند و سالن دراختیارشان قرارنمی‌گیرد هرچند سال گذشته انجمن با در اختیار قرار دادن سالن رایگان از ۲۰ گروه موسیقی حمایت کرد ولی کافی نیست. در حالی که استقبال از اجراهای خارج از استان با اقبال روبروست و در حال حاضر۱۰ گروه موسیقی ایرانی، از ۱۵ گروه پاپ فعال ۳ گروه و از۱۰گروه آذری تنها ۵ گروه باقی است.
وی عنوان کرد: آموزشگاه‌های موسیقی در شرایط بدی به سر می‌برند با وجودی که تمام صنوف با رعایت پروتکل‌های بهداشتی مشغول به کار هستند در آموزشگاه های موسیقی که اکثرا به صورت انفرادی آموزش صورت می‌گیرد هنوز اجازه فعالیت ندارند و بسیاری از این آموزشگاه‌ها در آستانه ورشکستگی هستند.
رییس انجمن موسیقی زنجان با عنوان این مطلب که جامعه عظیم آشق‌ها واقعا آسیب دیده‌اند افزود: هنرمدان روزها سختی را پشت سر می‌گذارند و اعطای وام چند میلیونی برای یکسال بیکاری هنرمندان در این وضعیت قطعا نمی‌تواند باری از دوش این هنرمندان بردارد.
آموزش بر امکانات مقدم است
محمد جواد صحافی منتقد و پژوهشگر سرشناس موسیقی کشور که مقالات بسیاری در معتبرترین نشریا و مجلات کشور پیرامون موسیقی به چاپ رسانده پیرامون کیفیت موسیقی و آموزش آن در استان زنجان معتقد است: نداشتن امکانات سخت افزاری در یک شهر بهانه‌ای بیش نیست و وجودش فقط مقدمه و اسباب رشد محسوب می‌شود. اهالی هنر باید سعی کنند قبل از اینکه به فکر تربیت شاگرد و آموزش مراحل تکمیلی موسیقی باشند و ضعیت سواد هنری ودانش ادبی خود را افزایش دهند زیرا در هنر آنچه که مهم است تواضع و فروتنی است و نباید هنر را ابزاری برای کسب سود مالی خود قرار دهند از یک هنرمند انتظار می‌رود تا شخصی را به جامعه هنری معرفی کندنه اینکه هنرجو را همانند کیف پولی بداند که تنها وظیفه اش پرکردن جیب معلم است.
وی گفت: در بحث آموزش باید نظارت جدی بر مدرس ونحوه تدریس‌اش باشد که داشتن کارت صلاحیت تدریس می‌تواند دراین مورد کمک کننده باشد حل همه این‌ها نیاز به یک همکاری همه جانبه از سوی ارشاد، اماکن، مسوولان آموزشگاه ها و هنرجویان است تا زودتر نتیجه گرفت.
سالن نمایش نیز نداریم
برخورداری از سالن اختصاصی و استاندار فقط مشکل موسیقی استان نیست و تئاتر و هنرمندان نمایش استان نیز از این مشکل بزرگ سالهاست که در رنج هستند و در سالن‌های غیراستاندارد و ناهمگون با نمایش فعالیت می‌کنند.
حسین نجفی رییس انجمن هنرهای نمایشی زنجان مهمترین مشکلات تئاتر این استان را مشکلات سخت افزاری می‌داند و می‌گوید: ما در مرکز استان سالن مخصوص نمایشی نداریم. یک سالن داریم که برای همه امور از آن استفاده می‌شود و اگر نوبت برسد، تئاتر هم گاهی روی صحنه می‌رود.
رییس انجمن هنرهای نمایشی زنجان با بیان اینکه این شهر یک سالن نماش استاندارد نداردگفت: در حالی که شهرهای همسایه ازجمله تبریز، اردبیل، قزوین تئاترشهر دارند هنرمندان زنجان از داشتن محلی برای تمرین واجرای نمایش‌ها محروم هستند که باید مورد توجه بیش از پیش مسوولین قرار گیرد.
او خاطرنشان کرد: البته یک سالن نیمه کاره داریم که از سال ۸۵ پی و اسکلت‌اش ساخته شده اما الان ۱۲سال است همان طور نیمه کاره مانده و تلی از خاک است.
رییس انجمن هنرهای نمایشی عنوان می‌کند: در زنجان۲۰گروه تئاتر فعال داریم که ۱۳ گروه ثبت شده و داری مجوز هستند که با این شرایط و نبود سالن، فرصت اجرا برای آنها اندک و محدود است و برای همین بعضی از گروه‌ها در طول سال کار نمی‌کنند و باشیوع ویروس کرونا در وضعیت بد معیشتی به سر می‌برند وام چند میلیونی کفاف زندگی یک‌سال خانواده نیست باید مسوولان چاره‌ای بیاندیشند.

فائزه تقی‌لو/