بازار مسکن در آستانه رکود بزرگ
ندای شهروند– با افزایش حبابی قیمت مسکن در زنجان نمی توان آینده خوشی را برای این بازار متصور شد.
بازار بزرگ مسکن در کشور با اندک تغییراتی دچار چالشهای بزرگی میگردد. این حوزه که در ایران بیشتر از نیاز تبدیل به حوزهی سرمایهگذاری شده و سرمایه کلانی در ایران وارد بازار مسکن میشود.
رونق بازار مسکن به رونق اقتصادی نیز منجر میگردد چرا که در این بازار مشاغل و صنوف مختلفی در گیر هستند و رونق آن موجب چرخش بخش عظیمی از اقتصاد کشور میشود.
استان زنجان نیز به عنوان یکی از استانهایی شناخته میشود که بازار مسکن در آن زیاد دستخوش تغییرات مقطعی میشود.
وجود برخی زمینها و فیشهای غیرقانونی که با دلال بازی گاهی با افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت نیز همراه هستند یکی از عواملی است که باعث رکود بازار مسکن در استان زنجان میشود.
نبض بازار مسکن در زنجان در یکسال اخیر از سمت ساخت و ساز به سمت دلالی آوار شده است و این تغییر برخی مشاغل دخیل در ساخت و ساز مسکن را دچار رکود کرده است.
افزایش قیمت مسکن در استان زنجان غیرمنطقی است
چندی پیش مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان در گفتگویی پیرامون افزایش قیمت مسکن در استان زنجان گفت: افزایش قیمت مسکن در استان زنجان غیرمنطقی است.
مسعود بیات منش با اشاره به وضعیت نامطلوب مسکن در استان زنجان اظهار کرد: زمین های خالی در گلشهر داریم که در بورس بازی زمین در این موج اقتصادی التهاباتی را به بازار مسکن وارد میکند و به بازار مسکن تاثیر منفی می گذارد.
وی تصریح کرد: قیمت مسکن در استان زنجان اصلا منطقی نیست و ما قیمت مصالح را هم میدانیم که چقدر است و از قیمت عادلانه زمین و منطقه ای خبرداریم.
مدیرکل راه و شهرسازی با بیان اینکه قیمت ها عادلانه و واقعی نیست ابراز کرد: در مسکن حباب افزایش قیمت داریم که این حباب روز به روز بیشتر می شود.
وی با اشاره به اینکه بخش خدمات در استان زنجان ضعیف است گفت: مباحث فعلی مسکن مباحث اقتصادی است و پولهای اضافه و سرگردان که در بازار وجود دارد بخش مسکن و زمین را هدف قرار داده است.
بیات منش با بیان اینکه جلساتی که برای کنترل و افزایش نظارت بربازار که تشکیل می شود باید در بخش مسکن هم چنین جلسانی در استان زنجان تشکیل و موضوعات و مشکلات مسکن مورد بررسی شود عنوان کرد: مراکزی که در استان زنجان سبب افزایش قیمت مسکن شده است مشخص است که باید این مراکز کنترل شود.
وی خاطر نشان کرد: وظیفه کنترل این مراکز از وظایف سازمان ما نیست و سازمانهای نظارتی باید به این موضوع ورود داشته باشند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان عنوان کرد: ما وظیفه مسائل فنی مسکن را داریم و بحث تامین زیرساختها و عرضه و تقاضا است که باید در این راستا برنامه ریزی داشته باشیم.
وی عنوان کرد: باید با حضور دستگاههای نظارتی جلساتی تشکیل شده و برای حل این مشکل تصمیم گیری شود.
بیات منش با اشاره به اینکه موج افزایش قیمت مسکن در استان زنجان ایجاد شد و قیمت بالا رفت افزود: ممکن است با این وضعیت ۴، ۵ سال در بخش مسکن رکود داشته باشیم و افزایش قیمت در این حوزه نداشته باشیم.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به تجارب سالهای گذشته پیش بینی می شود سال آینده بازار وضعیت مسکن در رکود باشد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان گفت: در بازار مسکن سال ۸۰ یک افزایش داشتیم و بعد از آن ۵ سال رکود شد و بعد ۸۵ یک افزایش داشتیم و همچنین ۹۰ و ۹۱ نیز قیمت مسکن بالا رفت و بعد از چند هم شاهد صعود قیمت مسکن بودیم.
وی عنوان کرد: سال ۹۵ و ۹۶ بهترین موقع بود برای جوانان که یک جوان می توانست با ۷۰ ،۸۰و ۱۰۰ میلیون تومان صاحب یک آپارتمان و یا با ۱۵۰ میلیون تومان صاحب یک خانه ویلایی شود ولی در حال حاضر وضعیت چنین نیست.
بیات منش بیان کرد: در چند سال قبل مسکن دار شدن جوانان به راحتی اتفاق می افتاد و مسکن مهر با ۱۵ تا ۲۰ میلون تومان به متقاصیان می دادیم امروز مسکن مهر به ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان افزایش قیمت داشته و این وضعیت با درآمد جوانان به هیچ عنوان همخوانی ندارد.
افت قیمت زمینها
در این آشفته بازار مسکن پارهای از تصمیمات نادرست میتواند به رکود این بازار دامن بزند.
بر اساس دریافت میدانی بازار مسکن در سال ۹۸ میتواند به بالاترین رکود خود در استان برسد چرا که با ورود تعداد زیادی از زمینهای بدون استفاده در شهر که به صورت تفکیک شده آماده ارائه هستند سرمایه کلانی را در خود هضم خواهد کرد که این هضم سرمایه به رکود ساخت و ساز خواهد انجامید.
مهمترین اصل رونق بازار مسکن ثبات قیمت زمین است که متاسفانه در سال ۹۷ شاهد این ثبات نبودیم و از سوی دیگر فروش زمینهای تفکیک شده جدید (مانند زمینهای جنب بیمارستان ولیعصر) به رکود ساخت و ساز در زنجان دامن زده است.
حجم بالای نقدینگی خرید و فروش این زمینها نشان از تشنگی فعالان مسکن به زمینهای مرغوب برای ساخت و ساز را نشان داد و فروش نزدیک به ۸۰ قطعه زمین که در ابعاد حدود ۳۵۰ متری با میانگین قیمت ۲ میلیارد تومانی و با گردش مالی حدود ۱۶۰ میلیارد تومان حال حاضر این زمینها در آینده نزدیک میتواند قیمت زمین در جاهای دیگر شهر را کاهش دهد. حال به این تعداد زمینهای واقع در بر خیابان دلجویی را که ظاهرا قرار است در سال ۹۸ وارد بازار شوند را اضافه کنیم سرمایه دهها میلیاردی فعالان مسکن را به خود سوق خواهد داد و این عرضه خارج از آستانه تقاضا میتواند رکود بازار مسکن را شدیدتر کند وبه احتمال زیاد در ماههای ابتدایی سال ۹۸ قیمت زمین درشهرکهای اقماری ( مانند گلشهر، فرهنگیان و …) با افت شدید قیمت زمین مواجه خواهند شد.
///مهدی مرادی